Politicienii dau înapoi legea cartelei prepay cu buletinul. Ce elimină Senatul
Înregistrarea cartelelor prepay a devenit mai mult o joacă decât o chestiune serioasă. După Avocatul Poporului, și senatorii au acționat pe subiect. Membrii din comisia de apărare au adoptat un amendament la care un singur senator s-a opus.
În forma inițială a ordonanței de urgență, cartelele prepay nu mai puteau fi vândute de la 1 ianuarie 2020 fără înregistrarea datelor cumpărătorului. Apoi, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României și a susținut că OUG nu e în regulă.
Pe 24 septembrie, comisia de apărare din Senat a eliminat prevederea care impunea înregistrarea cartelelor prepay din România. Amendamentul a fost propus de Șerban Nicolae, de la PSD, și singurul care s-a opus a fost Nicu Fălcoi, senator USR.
Fălcoi a spus, în apărarea deciziei sale, că aceasta ar fi fost o măsură utilă pentru a-i identifica pe autorii apelurilor false la 112. În schimbul înregistrării a trecut un amendament despre sancțiuni. Astfel, persoana care apelează nejustificat la 112 va suporta costul intervenţiei. Senatorii cred astfel că numărul apelurilor false la 112 va scădea.
Care-i problema cu înregistrarea cartelelor prepay?
Nicolae a spus că înregistrarea cartelelor prepay încalcă dreptul la viață privată. „PSD și PNL nu au fost de acord cu menținerea acestei prevederi. Unul dintre motivele invocate a fost decizia Curții Constituționale pe o altă ordonanță care prevedea același lucru, însă atunci motivația CCR a fost în principal legată de faptul că nu era specificat foarte clar ce se întâmplă cu datele. De această dată, reprezentanții în echipa interministerială care a lucrat la actul normativ au explicat că au luat toate măsurile pentru ca reglementarea să reziste controlului de constituționalitate”, a declarat senatorul Nicu Fălcoi, citat de G4Media.
Acum, ordonanța de urgență va ajunge în plenul Senatului. Este prima cameră sesizată, iar forul decizional este Camera Deputaților.
Cât despre acea decizie a CCR din 2014, legea de atunci viza tot identificarea utilizatorilor de cartele prepay și a utilizatorilor de rețele Wi-Fi. A fost declarată neconstituțională, deoarece judecătorii CCR au considerat că modul în care sunt protejate datele personale ale utilizatorilor nu este unul suficient de sigur.
Astfel, în mai puțin de-o lună, legea care trebuia să facă un pic de ordine atât în funcționarea 112, cât și în privința cartelelor prepay, este încă incertă.
Cazul crimei din Caracal a forțat Guvernul să ia decizia din 27 august. Astfel, după acel moment, Guvernul a stabilit 14 măsuri pentru îmbunătățirea sistemului 112. Printre acestea era și identificarea cartelelor prepay ca să oprească apelurile abuzive. Conform raportului prezentat la începutul lui august, din cele 47,70% apeluri non-urgente, 52,86% au fost abuzive. 81% dintre acestea au fost de pe cartele prepay.